Spring til indhold

Danmark fordobler sit bidrag til vacciner til verdens fattigste

15.04.2021  15:41
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen annoncerer nyt dansk bidrag på 50 mio. kr. til det internationale vaccinesamarbejde, COVAX. Annonceringen sker i forbindelse med et internationalt møde, som USA er medvært for. 

Danmark fortsætter sin støtte til det internationale vaccinesamarbejde, COVAX-faciliteten, som skal sikre lige adgang til COVID-19 vacciner blandt verdens lande. I december 2020 afsatte regeringen 50 mio. kr. til COVAX, der sikrer indkøb af vacciner til udviklingslande. Det beløb bliver nu fordoblet således, at den samlede danske støtte til COVAX er oppe på 100 mio. kr.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler: 

”Danmark har en klar interesse i, at resten af verden får adgang til trygge og sikre COVID-19-vacciner så hurtigt som muligt. COVAX er et afgørende redskab for at sikre det, og derfor fordobler vi nu vores støtte. Først, når verden omkring os er fri af pandemien, forsvinder truslen imod Danmark. Ingen er sikre, før alle er sikre.

Han tilføjer: ”Men indkøb af nok vacciner er blot én flaskehals. Vaccinerne skal opbevares og transporteres forsvarligt, sundhedspersonale i frontlinjen skal trænes, sikres beskyttelsesudstyr, og udviklingslandenes sundhedssystemer skal forberedes på opgaven. Derfor forhandler jeg netop nu med de andre partier om en fjerde COVID-19 hjælpepakke. Der vil vi blandt andet have fokus på at støtte opbygningen af stærke sundhedssystemer i udviklingslandene, så de er bedre rustet til at håndtere fremtidige sundhedskriser.” 

Baggrund
Bidraget på 50 mio. kr. bliver meldt ud på fundraising-mødet One World Protected d. 15. april arrangeret af USA’s udenrigsminister, Anthony Blinken, og den Globale Vaccinealliance (GAVI).

COVAX-faciliteten er det centrale internationale samarbejde om COVID-19-vacciner. Den koordineres af verdens førende sundhedsorganisationer; den Globale Vaccinealliance (GAVI), Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO). COVAX samarbejdet omfatter i alt 191 lande, hvoraf 99 er såkaldt selvfinansierende lande som fx Danmark, og 92 er lav- og mellemindkomst lande. COVAX forventer i 2021 at levere 1,8 mia. doser vacciner til disse 92 lande, hvilket forventes at være tilstrækkeligt til at dække ca. 27 pct. af landenes befolkning, der omfatter højrisiko- og sårbare grupper samt sundhedspersonale i frontlinjen. Vaccinerne til lav- og mellem-indkomstlande bliver finansieret via COVAX AMC mekanisme, som Danmark støtter.

Danmark har siden COVID-19 krisens begyndelse givet 1,4 mia. kr. over COVID-19-hjælpepakker målrettet udviklingslandene og humanitære kriser.

For pressespørgsmål, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt på pressevagten@um.dk